Je tuin decoreren doe je zo!

  • Geplaatst op
  • Door Jurgen van de Put
  • 0
Je tuin decoreren doe je zo!

Op zoek naar inspiratie voor het decoreren van je tuin? Bekijk dan snel deze zeven supertoffe ideeën voor het creëren van een sfeervolle tuin!

Tuin decoreren – Zeven ideeën voor een sfeervolle tuin

Als er iets is wat we allemaal wel willen, dan is het wel een mooie, sfeervolle tuin. Niets is fijner dan na een lange dag werken thuis komen en even heerlijk bij te komen in je persoonlijke oase. Maar hoe creëer je die? Je kunt natuurlijk je tuin decoreren met behulp van een professionele tuinarchitect, maar veel goedkoper en leuker is het zelf je tuin in te richten. Om je op weg te helpen hebben we hier de zeven beste ideeën voor het decoreren van je tuin op een rij gezet. Inspiratie gegarandeerd!

Maak een gezellige en comfortabele loungehoek

 

Wanneer je lekker in je tuin wil zitten, heb je natuurlijk een loungehoek nodig. Let bij het plaatsen van je loungeset op hoe de zon draait. Zet de set bij voorkeur op een plekje waar je ook in de avond nog zon hebt, zodat je er de hele dag heerlijk kunt vertoeven. 

Loungesets zijn er in verschillende soorten en maten en ook qua materialen heb je ruim de keuze. De gehele set is meestal prima bestand tegen invloeden van het weer, maar toch is het slim om de kussens in de avond binnen te leggen. Zo zul je er langer plezier van hebben.

Je maakt de loungehoek extra knus met enkele plantjes of decoratieve stukken op tafel. Deze vaasjes zijn bijvoorbeeld erg leuk om verschillende bloemen samen in te plaatsen. Ook leuk én handig: een mooie schaal die je als onderzetter kunt gebruiken, zodat je maar één keer naar binnen hoeft te lopen met de lege koffiekopjes. 

 

Plant een boompje in je tuin

Wat veel mensen bij het inrichten van hun tuin nog wel eens vergeten, is dat hij drie dimensies heeft. Je kunt dus iedere vierkante meter gebruiken en zelfs volplanten, en toch met een leeg uitziende tuin blijven zitten. De oplossing? Je raadt het al: plant een boom! Een boom geeft body aan je tuin en vult het zicht. Met name wanneer de blaadjes groen zijn maakt een boom je tuin al snel tot één geheel: het zal lijken alsof je tuin een groen dak heeft. Kies voor dit ‘verticaal tuinieren’ wel een boom die klein blijft, om ruzie met de buren te voorkomen. Ga bijvoorbeeld voor een sierappelboom, een sierkers of een olijfboom.

Decoreer je tuin met een vogelhuis

Bijkomend voordeel van het hebben van een boom in je tuin is dat er vogels op af zullen komen. Met name de vruchten van de sierkers staan erom bekend enorm geliefd te zijn bij verschillende vogelsoorten. Je kunt het voor de vogels en jezelf extra gezellig maken door een vogelhuisje op te hangen in je tuin. Deze maak je heel eenvoudig zelf, maar het is misschien nog wel makkelijker en niet duur om een bijzonder en kleurrijk vogelhuis te kopen.

 

 

 

 

Ga de hoogte in met bloempotten

 

 

Een andere heel creatieve manier om verticaal te tuinieren is het stapelen van bloempotten. Je zet de bloempotten natuurlijk niet letterlijk op elkaar, maar gebruikt daar bijvoorbeeld een fraaie mangohouten trolley als frame voor. Een andere optie is het stapelen van een paar oude houten kistjes of zelfs een palet. Ook leuk: ga op zoek naar een oude houten ladder en gebruik die als frame voor je bloempotjes. 

Het plaatsen van een dergelijk bloemen- en plantenrekje neemt misschien een halve vierkante meter in beslag, maar creëert enorm veel sfeer. Daarnaast kun je het rekje helemaal zelf indelen en om de zoveel tijd opnieuw inrichten met kleurrijke bloemen of unieke decoratieve items.

Laat het tuinpad slingeren

Heb je, net als veel andere Nederlanders, een kleine, rechthoekige tuin? Dan is het een goed idee om de rechte lijnen te doorbreken met ronde vormen. Zo creëer je diepte in je tuin en krijg je een gevoel van ruimte. Hier kun je al heel gemakkelijk mee beginnen door het tuinpad te laten slingeren. Vooral wanneer je het pad helemaal laat doorslingeren tot achterin je tuin, heb je al direct een tuin met twee delen met ronde vormen. 

Het gevoel van ruimte kun je vervolgens nog eens versterken door langs de randen van het pad extra dicht gebladerde planten, of zelfs een stukje heg te zetten. Zo is niet direct de hele tuin te overzien en heb je zelfs bij de kleinste tuin nog het gevoel dat je hem echt in kunt lopen.  

 

 

 

Gebruik grind in plaats van tegels om je tuin te decoreren

 

 

Om een stukje terras aan te leggen is het gemakkelijk de hele oppervlakte vol te leggen met tegels. Meestal is dit echter niet erg sfeervol en tegels hebben nog enkele andere nadelen. Zo blokkeren ze de afvoer van regenwater, waardoor je te maken kunt krijgen met wateroverlast of problemen met het waterevenwicht in je tuin. Daarnaast groeit er altijd onkruid tussen tegels, waardoor je er eigenlijk best veel werk aan hebt.

Een stuk sfeervoller en onderhoudsvriendelijker is het leggen van grind. Bijkomend voordeel van grind is bovendien dat het water er gewoon doorheen kan sijpelen, wat veel gezonder is voor de rest van je tuin! Vergeet overigens niet gebruik te maken van anti-worteldoek als ondergrond, zodat je geen last meer hebt van vervelend onkruid. Wij van Decopots bevelen je verder nog enkele decoratieve potten aan om je terras helemaal af te maken. 

 

Decoreer muren

 

 

Een laatste tip die we je willen meegeven is om vooral niet de buitenmuren van je huis te vergeten. Je muren zien er namelijk zoveel knusser uit met wat decoratie! In principe kun je met buitenmuren hetzelfde doen als met binnenmuren. Zorg alleen dat de dingen die je ophangt bestand zijn tegen regen en wind. Erg leuk is het bijvoorbeeld om de muren in je tuin te decoreren met plankjes, en daar dan bloempotten met hangplanten op te zetten. Zo wordt ook de buitenkant van je huis echt een onderdeel van de tuin.

We wensen je veel succes en plezier met het decoreren van je tuin!

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »