Keramische pot vs Plastic pot - Tips & Advies!

Keramische pot vs Plastic pot - Tips & Advies!

Wanneer ga je voor een keramische bloempot en wanneer is een plastic pot beter? Je leest het hier! ✓Gratis tips & advies

Keramische bloempot of plastic– Wat is beter? 

Wij krijgen regelmatig vragen van mensen die willen weten wat nu eigenlijk beter is: een keramische bloempot of een plastic bloempot. Daarom hebben we besloten hier een speciaal artikel over te schrijven. 

Twijfel je tussen plastic of keramiek? Lees dan snel verder, want hieronder gaan we in op de voordelen van beide potsoorten. Ook leggen we uit wanneer je zou moeten gaan voor een keramische of stenen pot en wanneer een plastic pot wellicht je voorkeur zou kunnen genieten. 

De voordelen van keramische bloempotten 

Laten we eerst eens de voordelen van keramische potten ten opzichte van hun plastic tegenhangers onder de loep nemen. Dit zijn er nogal wat. Een keramische pot:

 • Neemt beter vocht op
 • Laat de wortels ademen
 • Isoleert beter dan plastic
 • Is vaak mooier
 • Valt niet snel om. 

Een keramische bloempot neemt water op

Keramiek wordt niet voor niets al millennia lang gebruikt om bloempotten van te maken. Dit heeft alles te maken met de poreuze eigenschappen van het materiaal, met name wanneer het niet geglazuurd is. Hierdoor is keramiek in staat veel vocht op te nemen. Dit heeft als grote voordeel dat er niet snel water in de pot zal blijven staan, wat de kans op wortelrot aanzienlijk vermindert.

Met name wanneer je niet goed weet hoeveel water een plant precies nodig heeft, is keramiek hierdoor een veilige keuze. Hetzelfde geldt voor planten die met heel weinig water genoeg hebben, zoals cactussen.

In dit type pot kunnen de wortels beter ademen

Een ander voordeel van de poreusheid is dat zo’n pot hierdoor niet helemaal luchtdicht is. Daardoor laten ze altijd een beetje lucht de grond in, wat ertoe leidt dat de wortels goed kunnen ademen en niet stikken. Met name de kleine worteltjes aan de rand van de pot zullen zich hierdoor een stuk sneller ontwikkelen, wat je zult zien aan de plant. Die groeit sneller en zal eerder bloeien.

Keramiek isoleert beter

Het moet je zijn opgevallen dat men in warme landen nooit plastic potten buiten in de volle zon heeft staan. Dit is omdat plastic nauwelijks isoleert, waardoor het al snel te warm wordt in de pot en de plant sterft. 

Met keramiek heb je dit probleem veel minder. Een keramische pot heeft goede isolerende eigenschappen, waardoor hij de plant beschermt tegen al te hoge óf te lage temperaturen en te sterke temperatuurschommelingen. Wil je dus planten in potten in zomer én winter buiten laten staan? Ga dan altijd voor keramieken bloempotten.

De meeste mensen vinden keramieken potten mooier

Over smaak valt niet te twisten, maar het is een feit dat de meeste mensen keramiek een stuk mooier vinden dan plastic. Keramiek zorgt voor sfeer en geeft je interieur een extra dosis stijl, terwijl je met plastic echt moet uitkijken dat je hele huis niet op een kinderkamer gaat lijken.

Dit type potten valt niet zo makkelijk om

Een laatste belangrijk voordeel dat we hier willen noemen is het gewicht. Bij plastic potten moet je echt uitkijken dat ze niet omvallen. Met name als je er een wat hogere plant in hebt staan, is de kans groot dat deze bij de minste geringste windvlaag omvallen. Een stenen bloempot is een stuk zwaarder, waardoor hij een stuk stabieler staat.

De voordelen van plastic bloempotten

Hoewel in de pottenwereld keramiek dus op veel punten superieur is aan plastic, heeft plastic ook zo z’n voordelen. Dit zijn er drie:

 • Plastic neemt vrijwel geen water op
 • Dit type bloempot zal niet snel breken
 • Ze zijn licht in gewicht

Plastic potten nemen nauwelijks water op

We noemden het vermogen van keramiek om water op te nemen net al bij de voordelen van keramiek. Nu, zoals een wijs man het net niet zei: elk voordeel heb z’n nadeel. Het nadeel hiervan is dat je planten in keramische potten ook vaker water moet geven. Ben je dus iemand die het watergeven nog wel eens vergeet? Ga dan voor een plastic pot. Plastic neemt geen water op, waardoor de grond langer nat blijft. Kijk wel uit voor wortelrot!

Ze gaan niet snel kapot

Bijkomend voordeel van plastic is dat het niet snel zal breken. Wanneer je een keramische pot laat vallen, kun je hem vaak alleen nog oprapen met veger en blik. Een plastic pot zal eerder heel blijven. Dit geldt ook voor wanneer je gaatjes wil maken in de pot: dat gaat makkelijker met plastic dan wanneer de pot gemaakt is van klei. Daarnaast kan plastic beter tegen vorst dan steen of keramiek. Een keramische pot kan namelijk barsten wanneer deze buiten in de vrieskou blijft staan.

Kunststof potten zijn licht in gewicht

Met name grote keramische potten kunnen erg zwaar zijn, waardoor het moeilijk kan zijn om ze te verplaatsen. Wanneer je dus grote plantenpotten gebruikt die je vaak moet verplaatsen, kan het slim zijn te gaan voor plastic (tenzij je natuurlijk de beschikking hebt over een paar sterke armen!).

Wanneer moet je een keramische bloempot kiezen?

Nu we alle voordelen van de twee soorten bloempotten op een rijtje hebben, is het eenvoudig om te kiezen tussen keramiek en plastic. In de volgende gevallen zou keramiek altijd je voorkeur moeten hebben:

 • Bij planten die weinig water nodig heeft
 • Wanneer je geneigd bent je planten te veel water te geven
 • Als je wilt dat de plant optimaal tot bloei komt
 • Wanneer je de pot gebruikt op een plaats waar het erg warm kan worden, zoals buiten in de zomer of direct achter glas
 • Als je de plant (en de pot) voornamelijk als decoratie gebruikt
 • Bij hoge planten die kunnen omvallen, bijvoorbeeld in de gang, buiten of plekken met veel tocht of wind

In welke gevallen is een plastic bloempot beter? 

Er zijn ook situaties waarbij we eerder zouden gaan voor een plastic pot. Dit zijn de volgende:

 • Wanneer je iemand bent die regelmatig vergeet de planten water te geven
 • Als de kans groot is dat een pot valt, bijvoorbeeld als je kat graag in de gordijnen speelt of als de plant staat in een ruimte waar vaak kinderen spelen
 • Als je de pot in de winter bij vorst buiten wilt laten staan
 • Wanneer je een grote pot nodig hebt die je regelmatig wilt verplaatsen

Of je dus moet kiezen voor een keramische bloempot of een plastic pot, hangt vooral af van de situatie en waarvoor je de pot wilt gebruiken. Ben je op zoek naar een mooie bloempot? Bekijk dan hier ons unieke assortiment bloempotten.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »